La întrebarea dacă ceaiul ajută la combaterea cancerului, studii diferite răspund că DA.
Dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale și a cancerelor este împiedicată de antioxidanţi. Flavonoizii sunt antioxidanți care se găsesc în legume, fructe, vin roșu, dar mai ales în ceai.
Un studiu realizat în Olanda în rândul a sute de bătrâni a făcut corelaţia dintre ingestia de flavonoizi (sursa principală fiind ceaiul negru) şi bolile personale. Un consumator de ceai obișnuit și-a redus riscul de a muri din cauza unei boli de inimă cu 68%, iar cel de a avea un accident vascular cerebral cu peste 50%.
Majoritatea studiilor desfășurate cu scopul de a cuantifica efectele benefice ale consumului de ceai asupra incidenței cancerului au fost realizate în țările asiatice, unde ceaiul verde este băutură tradiţională. S-a demonstrat astfel că zonele cu un consum crescut de ceai au avut o incidență scăzută a cancerului, în special cel de stomac, esofag sau ficat.
Reţine aşadar că ceaiul (negru sau verde) nu este o băutură care trebuie consumată doar ca înlocuitor pentru cafea, ci în primul rând ca sursă de antioxidanţi (arma principală împotriva degenerării celulelor).