Există o vorbă conform căreia “eşti ceea ce mănânci”.
Un studiu realizat la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnică din Norvegia a confirmat că alimentaţia influenţează direct starea de sănătate a organismului, modificând activitatea unor gene.
„Genele implicate în instalarea diabetului de tip II, bolilor cardiovasculare, maladiei Alzheimer şi unor tipuri de cancer se activează sau îşi potenţează activitatea în cazul unei alimentaţii bogate în carbohidraţi «răi»", subliniază profesoara de biologie Berit Johansen de la universitatea norvegiană. În categoria carbohidraţilor nocivi intră dulciurile concentrate, produsele de patiserie şi toate alimentele care conţin zahăr, dar şi pâinea albă şi pastele care nu sunt integrale.
Carbohidrati buni:
- Cerealele integrale
- Painea integrala
- Fructele
- Legumele
- Orezul brun
- Turtele si biscuitii de ovaz
- Orzul
- Fasolea
- Lintea
- Cartofii
Carbohidrati de evitat:
- Cerealele rafinate
- Painea alba
- Gogosile
- Biscuitii
- Prajiturile
- Bauturile acidulate
- Chipsurile
- Pastele fainoase
- Siropurile din dulceata