1 din 3 români suferă de hipertensiune arterială şi 2 din 3 mor din cauza bolilor cardiovasculare. 40% din copiii români sunt supraponderali, ceea ce înseamnă că la maturitate au toate şansele să sufere de boli cardiovasculare. Nu doar românii au probleme de acest gen, deoarece bolile cardiovasculare sunt în topul cauzelor de mortalitate la nivel mondial, numai că la noi ocupă chiar primul loc.
Dieta joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare şi un rol secundar în tratarea lor. Alimentele moderne sunt sărace în substanţe hrănitoare dar au multe calorii “goale”, adaosuri chimice, modificări genetice etc.
Mortalitatea ar putea fi micşorată cu 50% prin alimentaţie şi un stil de viaţă mai sănătos!
Poţi începe chiar de acum, renunţând la următoarele alimente “vinovate” de dezvoltarea obezităţii şi a bolilor cardiovasculare:
- brânzeturi sărate, grase, fermentate, caşcaval;
- carne de porc, gâscă, raţă, vânat, viscere, afumături, conserve de carne;
- peşte sărat;
- mezeluri;
- făinoase cu sodiu;
- legume bogate în sodiu (ţelină, sfeclă, spanac, varză creaţă, ustoroi, ridichi, conopidă, murături);
- fructe oleaginoase;
- slănină, untură, margarine sărate;
- ape minerale, cafea, alcool, sucuri carbogazoase;
- sosuri cu ceapă prăjită, maioneze;
- muştar, boia, piper, ceapă, hrean.
Poate părea greu de făcut dar dacă reduci aceste alimente treptat, punându-ţi de fiecare dată întrebarea, atunci când mănânci, dacă acel aliment chiar îţi face bine pe termen lung, e posibil să reuşeşti mai repede decât crezi.