Pagini

Ce se întâmplă dacă îţi trosneşti degetele?

  De multe ori am văzut la cei din preajma mea că au dezvoltat aproape un tic din a-şi trosni degetele. Chiar şi eu mai am, ocazional, acest obicei. Dar am auzit de-a lungul timpului că pocnirea degetelor duce, în cele din urmă, la tremurul accentuat al mâinilor.
  Este oare adevărat sau e doar un mit?
  Recent, pe www.scientia.ro (blog de ştiinţă) a fost pusă această întrebare.
  Răspunsul a venit tranşant: “Nu, nu este adevărat. Pocnitul degetelor nu este cu nimic mai daunător mâinilor decat munca fizică. Are acelasi efect de fortare a articulatiilor si cauzeaza numai intarirea lor. Sunetul este produs de lichidul din articulatie. Nu există absolut nici un studiu facut vreodata pe aceasta tema decoarece presupunerea in sine ca ar afecta cumva nervii sau musculatura mâini este penibilă.”
  Când am crezut că m-am lămurit, am citit şi al doilea răspuns: “Exista mai multe articole in literatura medicala care asociaza trosnirea degetelor cu leziuni ale ligamentelor ce inconjoara articulatia sau dislocarea tendoanelor, care insa sunt refacute cu ajutorul tratamentului conservator. Un studiu a raportat ca dupa ani de zile de trosnire a degetelor, persoanele in cauza aveau o forta de prindere redusa in comparatie cu persoanele care nu-si trosneau degetele.”
  Fiecare respondent a venit cu bibliografia lui, astfel că în final nu am ştiut ce răspuns să mai dau la întrebarea: “Ce rişti dacă îţi trosneşti degetele?” 
    Poate mă ajuţi tu, printr-un comentariu argumentat mai jos.