Pagini

Proteinele: ce sunt si unde le gasim


   
   Recent m-a întrebat cineva “Ce sunt proteinele şi la ce folosesc?”. Pentru că există desigur şi alte persoane care aud mereu că este important să consume proteine, dar nu ştiu exact care e rolul lor, iată un scurt articol lămuritor.
   Proteinele sunt substanţe organice care se regăsesc în componenţa TUTUROR celulelor din corpul uman.
   Ele sunt necesare în primul rând creşterii şi refacerii ţesuturilor. În al doilea rând ajută la desfăşurarea proceselor metabolice. În ultimul rând, asigură vitalitatea şi energia organismului.
   Se consideră că 1 gram de proteine/kilogram de greutate corporală în 24 de ore este suficient. Dar copiii au nevoie de un aport sporit de proteine pentru o creştere şi dezvoltare armonioasă. Cantitatea optimă este de 2 g/kg/corp. Femeile însărcinate au nevoie de  1,5 g/kg corp de proteine, iar în perioada de alăptare de 2 g/kg/corp.
   Insuficienţa proteinelor duce la stări de oboseală, incapacitatea de a ne concentra, dezechilibre hormonale, osteoporoză, întârzierea creşterii la copii, căderea părului, uscarea unghiilor.
   Nici excesul de proteine nu este recomandat căci duce la supraîncărcarea ficatului, a rinichilor şi la intensificarea proceselor de putrefacţie în intestine.
   Cele mai mari cantităţi de proteine le găsim în carne de pui, peşte, fructe de mare, ouă, legume, lapte, iaurt şi brânză.
   Soia este o sursă de proteine completă. De aceea este folosită de vegetarieni ca înlocuitor pentru carne.