Varza ocupă primul loc în terapia anticancer. Despre efectele ei am scris în articolul Beneficiile verzei. Acum însă ne ocupăm de leguma care e pe locul 2 în topul alimentelor cu efecte anticancerigene. Ştii deja din titlu: e vorba de vânătă.
Conform unor studii recente, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol şi antivirale.
Au multe vitamine (A, B1, B2, C-6 mg) şi minerale (potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan şi iod), fiind recomandate inclusiv în curele de detoxifiere şi în dieta diabeticilor.
Mai mult, vinetele au şi efect în încetinirea procesului de îmbătrânire prematură.
Partea frumoasă este că vinetele conţin doar 23 kcal la 100 g parte comestibilă, întrucât 93% din compoziţia lor este apă.
Nu prăjiţi vinetele, căci prin acest procedeu se generează substanţe toxice şi cancerigene. Ideal este să se gătească prin coacere. Vinetele coapte, curăţate şi tocate, unse cu ulei, se păstrează în pungi la congelator, fiind provizii valoroase pentru iarnă.