Ameninţările globale cele mai vehiculate în mass-media sunt: criza economică; războiul militar (se spune că aşa se încheie crizele) sau războiul economic.
În fond, dincolo de toate astea, are loc o criză tăcută şi cel mai adesea ignorată, care se datorează nouă, tuturor. E vorba de stilul de viaţă şi de bolile pe care le provoacă.
Banca Mondiala a avertizat în urmă cu două zile că bolile de inima, obezitatea, cancerul, diabetul, afectiunile respiratorii cronice ameninta tot mai mult sanatatea si securitatea economica a numeroase tari. Africa, Europa de Est si Asia se confrunta cu niveluri alarmante ale bolilor cronice, cu mult peste nivelul tarilor dezvoltate, unde aceste afectiuni au fost, o lunga perioada de timp, principala cauza a imbolnavirilor si deceselor.
Bolile cronice sunt tot mai frecvente la tinerii încadraţi în muncă, ceea ce provoacă pierderi economice importante.
Motivele principale pentru care toate aceste boli se instalează de la vârste tinere sunt obezitatea şi fumatul.
In Ucraina, o persoana din patru avand varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani sufera de o boala cronica, fiind afectati tot mai multi tineri. Banca Mondială a avertizat că această ţară şi-ar putea pierde generatia urmatoare din cauza acestor boli.
În 2030, Africa de Sud ar putea ajunge la 72% din decese cauzate de afectiunile cronice. Peste 30% din decese vor fi premature si ar fi putut fi prevenite.
Aceste tendinte îngrijorătoare ar putea fi contracarate prin promovarea unui stil de viata sanatos, limitarea fumatului, reducerea consumului de sare, inclusiv in alimentele semipreparate.
P.S. Puteţi deprinde un stil de viaţă mai sănătos dacă veţi citi în continuare acest blog, unde majoritatea postărilor au ca subiect sănătatea şi nutriţia.