Ieri v-am prezentat imaginea unei piramide alimentare mediteraneene. La baza piramidei se aflau alimentele ce trebuie consumate des iar în vârf cele care trebuie consumate rar.
Michelle Obama, soţia preşedintelui Americii, se luptă de ceva vreme să implementeze în SUA MyPlate, un model care simplifică modul în care ne hrănim.
MyPlate este o farfurie împărţită în patru zone egale destinate fructelor, legumelor, cerealelor şi alimentelor bogate în proteine (ouă, carne, surse vegetale de proteine). Alături de cele 4 grupe alimentare din care trebuie să consumi zilnic porţii egale, mai există o a cincea zonă specială, destinată lactatelor (lapte, iaurt, brânză), cu rol deosebit pentru alimentaţia omului.
Porţiile nu trebuie să fie mari, astfel încât să nu mănânci mai mult decât încape într-o farfurie întinsă. De exemplu, o porţie de legume (mazăre, fasole, broccoli) nu trebuie să depăşească 100 de grame; o porţie de cartofi este 1 cartof de mărime medie; o porţie de verdeţuri (spanac, salată verde) echivalează cu o cană. În ceea ce priveşte fructele, o porţie poate să fie compusă din jumătate de cană de fructe tăiate.
Regula de bază este de a nu te ridica de la masă cu stomacul greu.
Poţi cumpăra un model MyPlate sau poţi să îţi aranjezi alimentele singur în farfurie după modelul prezentat.