Pagini

Regimul alimentar mediteraneean

    

   Regimul alimentar mediteraneean se bazează pe o piramidă a alimentelor: la bază sunt alimentele care trebuie să fie consumate în fiecare zi, cum ar fi legumele şi fructele proaspete, iar în vârf alimentele care trebuie consumate puţin şi rar (carnea roşie).

   Un ingredient specific bucătăriei mediteraneene este uleiul de măsline. Măslinele sunt considerate un aliment minune, vezi pe larg de ce în articolul Maslinele - de ce e important sa consumati zilnic .

   Beneficiile regimului alimentar mediteraneean sunt vizibile în special la bătrâni, pentru că previne apariţia osteoporozei, care afectează mulţi vârstnici. Condiţia este de a consuma zilnic ulei de măsline, peşte, brânză degresată, şi de a reduce consumul de carne roşie.

   Alimentaţia mediteraneeană întăreşte imunitatea şi protejează inima prin scăderea colesterolului „rău“ (peştele gras, bogat în Omega 3, are acest efect). Totodată, este redus riscul apariţiei unor afecţiuni precum angina pectorală, hipertensiunea, infarctul miocardic, cât şi a trombozelor.

   Nu e de neglijat că alimentele ­mediteraneene au un conţinut redus de grăsimi, deci protejează silueta.

   Pont: Legumele şi fructele nu trebuie să vă lipsească la micul dejun, prânz şi cină.