Deşi cauzele cancerului nu sunt pe deplin cunoscute, medicii sunt aproape în unanimitate de acord că există un ghid de conduită care, respectat fiind, poate conduce la diminuarea semnificativă a riscului de îmbolnăvire.
Conferenţiarul doctor Şerban Negru, preşedintele Oncohelp, a făcut în revista Doctorul Meu următoarele recomandări pentru prevenirea cancerului:
· Menţineţi o greutate corporală adecvată, evitaţi excesele în ambele sensuri.
· Efectuaţi zilnic activitate fizică moderată – intensă cel puţin 20-30 de minute.
· Evitaţi expunerea excesivă la soare, folosiţi crème cu factor de protecţie adecvat în cazul expunerilor prelungite.
· Evitaţi consumul de alcool şi tutun.
· Alegeţi o dietă cât mai variată, vegetariană, cu legume şi fructe proaspete. Consumaţi zilnic peste 500 de grame de vegetale şi peste 500 de grame de cereale neprocesate.
· Limitaţi cât mai mult consumul de zahăr rafinat.
· Reduceţi consumul de carne sub 80 de grame zilnic. Este de preferat consumul de carne de peşte şi pasăre în locul cărnii roşii (porc, vită).
· Limitaţi consumul de grăsimi, în special cele de origine animală, alegeţi mai degrabă uleiuri vegetale.
· Reduceţi consumul de sare sub 6 grame zilnic. Folosiţi mai degrabă ierburi şi condimente pentru a da gust mâncării.
· Conservaţi alimentele prin răcire sau îngheţare. Evitaţi conservarea prin afumare sau sărare.
· Nu consumaţi alimente arse, evitaţi prepararea cărnii prin ardere direct în flacără. Consumaţi grătar numai ocazional.
· Efectuaţi zilnic activitate fizică moderată – intensă cel puţin 20-30 de minute.
· Evitaţi expunerea excesivă la soare, folosiţi crème cu factor de protecţie adecvat în cazul expunerilor prelungite.
· Evitaţi consumul de alcool şi tutun.
· Alegeţi o dietă cât mai variată, vegetariană, cu legume şi fructe proaspete. Consumaţi zilnic peste 500 de grame de vegetale şi peste 500 de grame de cereale neprocesate.
· Limitaţi cât mai mult consumul de zahăr rafinat.
· Reduceţi consumul de carne sub 80 de grame zilnic. Este de preferat consumul de carne de peşte şi pasăre în locul cărnii roşii (porc, vită).
· Limitaţi consumul de grăsimi, în special cele de origine animală, alegeţi mai degrabă uleiuri vegetale.
· Reduceţi consumul de sare sub 6 grame zilnic. Folosiţi mai degrabă ierburi şi condimente pentru a da gust mâncării.
· Conservaţi alimentele prin răcire sau îngheţare. Evitaţi conservarea prin afumare sau sărare.
· Nu consumaţi alimente arse, evitaţi prepararea cărnii prin ardere direct în flacără. Consumaţi grătar numai ocazional.
Pont: Centrul de Oncologie OncoHelp Timişoara oferă servicii medicale gratuite bolnavilor de cancer.
EDIŢIA A TREIA |