Pagini

Margarina: efecte si defecte


Recent am fost criticat de o mamă deoarece am spus că margarina nu este sănătoasă. Dânsa afirma că ea şi copiii ei au crescut mari consumând frecvent margarină, şi nu au probleme de sănătate. Desigur, exemple de persoane care au o alimentaţie nesănătoasă dar nu au probleme cu sănătatea sunt multe, la fel cum sunt situaţii de persoane care trăiesc după principii sănătoase şi totuşi sunt bolnave. Până la urmă, şi moştenirea genetică are rolul ei. Asta nu trebuie să ne împiedice însă să popularizăm efectele negative GENERALE ale unor alimente sintetice existente pe piaţă.
Margarina, atât prin tehnologia de obţinere, cât şi prin compoziţie, este un aliment artificial. Părerea specialiştilor în alimentaţie sau în bolile de nutriţie, dintre care E. Rădulescu, G. Niac şi Gh. Mencinicopschi, este cât se poate de proastă, când vine vorba despre margarină. Aceştia atrag atenţia asupra faptului că margarina consumată:
  - îngraşă,
  - favorizează şi menţine celulita,
  - dăunează sarcinii şi fătului,
  - îşi transmite nocivitatea prin laptele matern,
  - dezvoltă rezistenţă la insulină
  - este o cauză majoră a diabetului zaharat de tip II,
  - creşte riscul apariţiei cancerului mamar, uterin şi de prostată,
  - ridică colesterolemia şi trigliceridemia,
  - favorizează şi grăbeşte instalarea aterosclerozei
  - dezvoltă dermatite, în special la copii, prin carenţă de acid linoleic (vitamina F).
    Un articol aproape complet despre istoria şi producerea margarinei găsiţi dând click AICI.