Pagini

6 sporturi pentru sanatatea ta



Am discutat ieri, în articolul Sedentarismul - boala secolului XXI, despre  beneficiile mişcării şi despre sportul cu cel mai bun raport între efectele pozitive ale sănătăţii şi riscurile accidentării. Să completăm azi lista cu alte exemple de sporturi pe care este util să le practici:
           
JOGGING
Alergarea este un bun antrenament cardiorespirator şi creşte forţa musculară a membrelor inferioare. Dacă alergi în aer liber vei capta şi vitamina D de la soare. Totuşi, este o variantă nerecomandată să alergi pe trotuar, în preajma maşinilor, unde aerul este poluat de gazele de eşapament. Este ca şi cum ai fuma în timp ce alergi. Consum energetic: 700 de calorii/oră.

           ROLELE
  Implică cu 50% mai puţine şocuri asupra ligamentelor decât alergarea. Este un sport plăcut, care solicită sistemul cardiorespirator şi tonifiază muşchii membrelor inferioare. Pentru cei cu antrenament, care folosesc braţele pentru elan, cu corpul aplecat, fortifică şi pectoralii şi musculatura membrelor superioare. Este o bună metodă de a da jos din kilograme. Consum energetic: 300 de calorii/oră în ritm normal; 800 de calorii/oră în ritm alert.


CICLISMUL
Ca şi alergarea, ciclismul dezvoltă rezistenţa la efort şi lucrează partea inferioară a corpului şi musculatura şoldului. La fel ca şi alergarea şi aerobicul, ciclismul combate celulita. O variantă care solicită intens inima şi plămânii este spinningul, adică ciclism practicat în sală, pe biciclete speciale, staţionare, cu antrenor. Consum energetic: 1.000 de calorii/oră.


TENIS SAU SQUASH
Squash-ul sau tenisul cu peretele este un antrenament cardio care, în 30 de minute, îţi solicită la maximum muşchii şi reflexele: fandări, piruete, eschive, mişcări din încheietura mâinii. O variantă cu risc mai mic de accidentări dar cu un tempo mai lent este tenisul. Jucătorii de tenis au un risc mai mic de boli cardiovasculare şi o musculatură armonios dezvoltată.  Consum energetic: tenis - 600 de calorii/oră, squash - 850 de calorii/oră.


PILATES
Exerciţiile Pilates dezvoltă corpul armonios, suplu şi alungeşte muşchii. Combină exerciţiile de stretching cu cele pentru dezvoltarea echilibrului. Ajută la tonifiere, la corectarea posturii corporale şi cresc densitatea osoasă. Toate acestea, fără să solicite prea mult inima. Pot fi executate de oricine, indiferent de vârstă, cu condiţia să fie alese astfel încât să se potrivească problemelor fiecăruia. Consum energetic: 400 de calorii/oră.


AEROBIC
Solicită intens inima şi plămânii. Aerobicul este format dintr-o paletă largă de programe de antrenament. Un antrenament cu grad ridicat de dificultate este kickbox-ul: acesta combină elemente inspirate din artele marţiale cu exerciţii de tip cardio şi de tonifiere şi lucrează întreg corpul. Altă variantă de aerobic o reprezintă Kangoo jumps.  Presupune purtarea unor ghete dotate cu arcuri eliptice, care scad cu 60% impactul cu solul. Săriturile pe care le realizează tonifiază fesierii, topesc celulita şi ajută la păstrarea echilibrului. Consum energetic: 500 de calorii/oră. 


Orice sport ai alege, până la urmă important este să te ţii de el. Chiar dacă este obositor şi nu ai timp, motivaţia sportului este IMAGINEA ŞI SĂNĂTATEA TA.







sinteză a unui articol de pe www.adevarul.ro – articolul integral AICI