Sedentarismul este boala secolului XXI. Motivele: oamenii nu mai au timp să facă sport, nu mai au energie, sala de sport este prea departe, costă prea scump, nu e vreme frumoasă, sunt deja prea bătrâni să facă mişcare etc.
Nu este niciodată târziu să începi să faci sport! Adaptează-ţi antrenamentele la capacitatea ta de efort şi la problemele de sănătate, dar fă din mişcare un obicei pe termen lung.
15 minute de exerciţii fizice moderate practicate zilnic scad riscul de deces cu 14%. O plimbare zilnică de 30 de minute, cu variaţii de ritm şi de traseu, scade riscul maladiei Alzheimer. Trei şedinţe săptămânale de antrenament a câte 45 de minute permit o reducere a greutăţii lentă, dar sigură. Mişcarea scade riscul de boli cardiovasculare şi diabet; reduce stresul; atenuează depresia; stimulează formarea de noi neuroni; scade riscul de osteoporoză.
Cele mai mari beneficii pentru organism se obţin combinând exerciţiile de tip cardio cu cele pentru tonifiere şi pentru dezvoltarea flexibilităţii.
Un sport aproape complet este înotul. Consumul energetic este de 500 de calorii/oră. Principalul avantaj este că protejează articulaţiile de riscul de accidentare. De aceea, înotul şi exerciţiile practicate în bazin sunt folosite frecvent în cadrul programelor de recuperare medicală, după intervenţii pe coloană sau pe articulaţii.
În articolul de mâine vei citi şi despre alte sporturi potrivite pentru îmbunătăţirea sănătăţii tale.