La întrebarea Ce alimente trebuie evitate? fiecare nutriţionist poate avea propria listă. Totuşi, sunt câteva alimente care se regăsesc frecvent pe aceste liste:
1. MARGARINA - este un produs “de laborator”, cu un continut caloric ridicat. Poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare si a bolilor neurodegenerative. Atunci cand grasimile sunt asimilate de catre corp, sistemul imunitar slabeste, iar organismul prezinta o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la aparitia cancerului. In cazul persoanelor bolnave de diabet, datorita margarinei se poate dezvolta rezistenta la insulina. Se recomanda inlocuirea cu untul.
2. BRANZA TOPITA - este de calitate inferioara faţă de branza obisnuita. Se obtine din resturile de la branza si are un continut caloric ridicat. Din pacate se foloseste mult in alimentatia copiilor pentru ca este gustoasa si comod de aplicat de paine, dar este nesanatoasa in special pentru organismul copiilor.
3. IAURTUL DE FRUCTE SI BAUTURILE RACORITOARE - Au un continut ridicat de zahar si multe calorii. Varianta sanatoasa o reprezinta iaurturile simple si bauturile facute in casa.
4. PRODUSELE FAST-FOOD - sunt bogate in grasimi "rele" şi conţin foarte multe calorii.
5. POPCORNUL LA MICROUNDE - este cancerigen si poate duce la aparitia unor boli pulmonare.