Un grup de specialişti de la Universitatea din Los Angeles a facut publice rezultatele unui studiu, potrivit caruia ingrasarea are efecte nocive pentru creier, deoarece alterează structura fizică a acestuia, provocând pierderi de memorie şi un risc crescut de demenţă. De asemenea, poate îmbătrâni prematur materia cenuşie.
"Acest lucru se întâmplă deoarece sângele nu poate ajunge cu uşurinţă la creier, celulele mor, iar efectul este îmbătrânirea prematură a creierului. O persoană pierde în medie 0.5% din creier în fiecare an. Persoanele obeze pierd însă până la 8% din creier, aşa că îmbătrânesc cu 16 ani. "Acest lucru nu te omoară, însă este observabil. Zonele afectate de micşorarea creierului sunt cele responsabile cu raţionamentul şi procesarea amintirilor pe termen lung", spune Paul Thompson, profesor de neurologie şi autorul studiului.
Nu doar creierul persoanelor obeze este afectat, ci şi cel al persoanelor care depăşesc greutatea normală cu puţin, precizează cercetătorii.
Riscul demenţei la vârsta adultă este cu 71% mai mare la persoanele supraponderale şi de patru ori mai mare la persoanele care au fost obeze la vârsta mijlocie. Problema este grăsimea, care duce la micşorarea creierului, menţionează dr. Goldstone. Cercetătorii au descoperit că persoanele supraponderale şi obeze au creierul de patru până la opt ori mai mic comparativ cu persoanele care au o greutate normală.