Organizaţia Mondială a Sănătăţii actualizează periodic, în urma studiilor efectuate de organizaţii independente recunoscute la nivel internaţional, un clasament al produselor care pot cauza diverse tipuri de cancer. Iată unele dintre produsele care ocupă primele poziţii:
1. Alcoolul
Zeci de mii de cazuri de cancer esofagian, colorectal şi hepatic ar putea fi prevenite dacă bărbaţii s-ar limita la două pahare de alcool pe zi, iar femeile la un singur pahar. Am mai scris despre acest subiect în articolul Legatura dintre alcool si cancer.
2. Afumăturile
Peştele afumat, carnea la grătar şi afumăturile în general cresc riscul de cancer la stomac. “Fumul conţine hidrocarburi aromatice policiclice, substanţe extrem de toxice şi cancerigene. Japonezii, care le consumă regulat, se confruntă cu o incidenţă mare a cazurilor de cancer la stomac", spune specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.
3. Mobilul
Profesorul de neurochirurgie Vlad Ciurea recomandă folosirea limitată a mobilului şi evitarea lui sub vârsta de 14 ani şi de către gravide."Peste noapte, mobilul nu trebuie să rămână la capul patului, întrucât sigur va influenţa structurile nervoase”. Am scris despre acest subiect în articolul S-a stabilit: telefoanele mobile pot declansa cancerul.
4. Murăturile
4. Murăturile
Când spitalele din China au început să monitorizeze incidenţa cancerului acum 50 de ani, au descoperit că anumite regiuni se bazau pe legume fermentate ca sursă de nutrienţi în perioadele lungi ale anului în care nu se găseau legume proaspete. Cercetătorii cred că de vină ar fi ciupercile care iau naştere în procesul de fermentare. O analiză din 2009 a stabilit că cei care consumă regulat murături au un risc dublu de a face cancer esofagian, gastric sau colorectal.
5. Solarul
Anumite aparate de bronzare emit o cantitate de radiaţii de 10-15 ori mai mare decât cantitatea emisă în mijlocul unei zile toride de vară. Tinerii care se bronzează regulat la solar au un risc dublu de a face melanom, cea mai întâlnită, dar şi cea mai agresivă formă de cancer de piele.
6. Carnea roşie
Consumul regulat de carne roşie, precum cea de vită, de porc şi de miel favorizează constipaţia şi provoacă, indirect, cancer colorectal sau gastric. Conform OMS, cantitatea de carne roşie consumată într-o săptămână nu trebuie să depăşească 500 de grame (greutatea preparată), ceea ce înseamnă 5-6 porţii medii.