Ceaiul verde conţine uleiuri esenţiale, teină, alcaloizi, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu şi fier. Specialiştii în nutriţie afirmă că acest ceai oferă organismului multiple beneficii, protejând inima, accelerând metabolismul şi eliminând stările de oboseală.
Flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienţi, care au efecte benefice pentru organism şi care trebuie să facă parte din dieta zilnică. Consumul de flavonoizi este asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, aceste substanţe protejând inima şi vasele de sânge deoarece reduc nivelul colesterolului "rău" din organism.
Cantitatea cea mai mare de flavonoizi se găseşte în ceaiul verde şi în ceaiul alb.
Substanţele din ceaiul verde măresc rata metabolismului, ceea ce e mai mult decât util în cura de slăbire. La această concluzie au ajuns şi oamenii de ştiinţă de la Universitatea Geneva din Elvetia care au constatat ca acest tip de ceai ajută organismul să ardă calorii.
Mai mult, ceaiul verde reduce riscul apariţiei cancerului esofagian cu până la 60 la sută. Cercetătorii de la Universitatea din Purdue au concluzionat de curând că un compus al ceaiului verde încetineşte creşterea celulelor cancerigene în organism.
Antioxidanţii din ceaiul verde sunt cei mai puternici antioxidanţi disponibili în prezent.