Grăsimea din talie este mult mai periculoasă pentru sănătate decât cea de pe şolduri şi coapse pentru că sufocă organe vitale: inima, ficatul şi rinchii.
Grăsimea de pe abdomen favorizează apariţia bolilor de inimă şi creşte riscul de infarct, de diabet, iar, mai nou, de demenţă şi moarte prematură. Nu există alimente sau pastile-minune care subţiază talia, dar s-a dovedit că alimentaţia bogată în cereale integrale, seminţe, nuci şi ulei de măsline, dar şi alergările "drenează" mai repede grăsimea "rezistentă" de pe abdomen.
După 40 de ani, concentraţia de hormoni sexuali scade, ceea ce va face ca grăsimea să se depoziteze pe abdomen şi să fie foarte greu de dat jos. Talia care depăşeşte 80 de cm la femei şi 94 de cm la bărbaţi este primul semn de întrebare.
Un studiu recent citat de publicaţia WebMD, la care au participat 360.000 de europeni, a asociat grăsimea abdominală cu moarte prematură. Persoanele cu o circumferinţă mare a taliei au un risc dublu de muri înainte de vreme decât cei cu talia mică, iar riscul este direct proporţional cu numărul de centimetri.
"O dietă bogată în cereale integrale, fie pâine, fie paste integrale, ajută organismul să utilizeze mai eficient glucoza, să scadă glicemia şi depozitele de grăsime. În schimb, alimentele rafinate (cum ar fi pâinea albă) cresc brusc glicemia, facilitând depozitarea grăsimii", explică nutriţionistul Corina Zugravu.
De asemenea, s-a dovedit că persoanele care adoptă o dietă bogată în grăsimi mononesaturate pierd mai uşor grăsimea abdominală. Astfel de alimente sunt: avocado, nucile, seminţele de dovleac şi de floarea- soarelui, măslinele, soia, ciocolata, uleiul de măsline şi de rapiţă.
Exerciţiile fizice ţintite, precum clasicele abdomene, nu au niciun efect asupra grăsimii abdominale. Exerciţiile cardio sunt mult mai potrivite în acest sens. Joggingul, aerobicul sau plimbările în pas alert subţiază mai repede talia.
Pedometrul: calculator de pasi, calorii si distanta. Tu cati pasi ai facut ieri?