Am văzut ieri care sunt cele mai periculoase alimente, e timpul să aflăm şi care sunt cele mai sănătoase, în opinia specialiştilor.
1. Lactatele slabe (lapte, sana, chefir, iaurt, brânzeturi)
Conţin calciu, vitamine, minerale şi proteine de cea mai bună calitate. "Conţin toţi aminoacizii esenţiali, spre deosebire de legume. Cei care renunţă la carne nu trebuie să renunţe şi la produsele lactate sau la ouă,", este de părere Bogdan Ioachim, specialist în nutriţie la Danone. Laptele nu trebuie însă băut "ca pe apă", pentru că aduce calorii.
2. Fructele
Sunt desertul ideal, întrucât zahărul din ele se asimilează mai lent decât cel din prăjituri. În plus, "citricele conţin vitamina C, care creşte imunitatea, merele conţin vitamina A, fiind indicate în astenie, anemie şi probleme digestive, bananele conţin potasiu şi sunt recomandate în caz de suprasolicitare intelectuală, perele conţine vitaminele A, B şi C şi sunt uşor de digerat", adaugă Bogdan Ioachim. Acesta vă recomandă să consumaţi fructe în stare crudă, fie înainte de masă cu o oră, fie la trei-patru ore după masă.
3. Legumele
Sunt cea mai bună garnitură lângă friptură. Slabe în calorii şi în grăsimi, dar bogate în vitamine şi fibre reglează tranzitul intestinal lent şi intensifică arderile."Ceapa, una dintre cele mai consumate legume la români, este bogată în vitaminele A, B, C şi E, precum şi minerale, ca potasiu, calciu, siliciu, fosfor, magneziu şi zinc. Se recomandă în tratarea asteniilor, bronşitelor, surmenajului fizic şi intelectual. Alte legume-panaceu sunt usturoiul, ţelina, morcovii şi legumele verzi de sezon: salata verde, ştevia, loboda, spanacul", mai recomandă specialistul în nutriţie.
4. Uleiul de măsline
Conţine grăsimi "prietenoase" cu inima, de tip Omega 3 şi 6. "Cel mai bun ulei este cel presat la rece, pentru că prin acest proces nu sunt distruse grăsimile bune, care previn ateroscleroza. Totuşi, nu trebuie să facem exces de ulei de măsline, pentru că grăsimile, saturate sau nesaturate, au acelaşi număr ridicat de calorii. O linguriţă pe zi este de ajuns", recomandă specialistul.
5. Pâinea integrală
5. Pâinea integrală
Conservă bobul de grâu intact, bogat în vitamine şi fibre. "Amidonul nu se mai absoarbe atât de repede ca cel din pâinea neagră, nu se mai produc fluctuaţii ale glicemiei. Deşi are tot atâtea calorii ca pâinea albă, pâinea integrală este mai săţioasă, iar cantitatea consumată va fi mai mică", mai explică Bogdan Ioachim.
sinteză http://www.evz.ro/