Pagini

Cere si ti se va da

Pe 27 februarie scriam in articolul Cum sa-ti faci un viitor mai bun despre Forta vizualizarii. Una dintre referinte era filmul The Secret. La cateva zile distanta, coincidenta (sau legea atractiei) face sa dau peste un articol foarte bun al lui Luca Dezmir, care trateaza aceeasi tema si pe care va invit sa il cititi si voi:

    “Creierul nostru gindeste tot timpul. Chiar si in somn. Procesele corticale (activitatile creierului), se impart in doua mari categorii : constiente si subconstiente.

Cele constiente sint initiate de noi. Miscarile pe care le facem, analiza mentala pe care o realizam, privind realitatea din jurul nostru sau procesind informatia stocata in memorie. Tot ce este initiat voluntar este produs de constient.

    Subconstientul se ocupa, intre altele, cu conducerea proceselor biochimice si fiziologice care asigura supravietuirea corpului nostru. El regleaza respiratia, bataile inimii, miscare intestinelor, secretia glandelor endocrine, procesele metabolice, tot ce misca in noi, la nivel macro sau micromolecular.

    Procesele acestea sint mascate, nu intra in cimpul constientei. Nu ne gindim: acum eu o sa misc partea centrala a intestinului subtire, o sa declansez o unda peristaltica ce va duce mincarea digerata mai departe. Sau : trebuie sa maresc metabolismul bazal ca sa cresc productia de caldura, pentru ca receptorii termici imi spune ca se pierde prea multa caldura prin piele. Aceste procese se realizeaza automat, inconstient.

    Daca ar fi doar atita, ar fi foarte simplu. Dar cercetarile ne arata ca in creierul nostru, procesele constiente ocupa doar 5-10% din capacitatea lui de lucru. Ce facem cu restul de capacitate?

    Restul este activitatea subconstientului. Puterea lui extraordinara de analiza, sinteza si decizie este ocupata in mica parte de procesele fiziologice (de intretinere a vietii in corpul nostru). In rest, el rumega toate datele pe care le primeste de la constient, sub forma de experiente senzoriale. Tot ce ni se intimpla in timpul zilei trece din experienta constienta in subconstient, care realizeaza o noua analiza.

    Se pare ca multitudinea de date primite ziua este rearanjata in timpul somnului, noaptea. De aceea somnul are o importanta covirsitoare pentru functionarea creierului.

    Datele primite de subconstient, procesate si analizate, nu ramin acolo. Ele se intorc inapoi in constient unde se manifesta sub cele mai ciudate forme: intuitii, senzatii (bine/confort/disconfort in legatura cu o situatie/lucru/persoana ). Analiza este fulgeratoare, holistica (foloseste toate datele de care dispune creierul la acel moment). In comparatie, constientul face analiza secventiala, logica, pas cu pas. Lent.

    Cele mai ciudate manifestari ale subconstientului sint procesul de imaginatie si visele. Creativitatea umana este aproape in intregime cantonata in subconstient. Tot ce inseamna nou, inventat, creat, fie ca e vorba de opere de arta, teorii stiintifice, inventii, toate sint zamislite de subconstient. El este sediul geniului uman.

    Si ce-i cu asta? ai putea sa ma intrebi.

    The catch, cum spun americanii, adica chestia, e ca FIECARE DINTRE NOI ARE SUBCONSTIENT.
     Sintem entitati intelectuale cu geniul la purtator. Atita doar ca nu-l folosim.”

    Acesta este doar un fragment dintr-un articol excelent  pe care va invit sa-l cititi pe http://milionarulmioritic.com :  Legea atractiei elibereaza duhul din lampa lui Aladin

 

Cunoscătorii de engleză pot citi şi cartea Secretul, în urma căreia s-a făcut filmul, comandând-o AICI