Pagini

22 februarie: Racim de la frig? Nu! Alte mituri spulberate.


Căscatul ne trezeşte? Dar oare e contagios?
Am putea asocia căscatul cu senzaţia de somn sau de plictiseală. În realitate, el ne trezeşte. Acţiunea în sine ne eliberează căile respiratorii, permiţând aerului să oxigeneze mai bine plămânii şi creierul, făcându-ne astfel mai activi. In schimb, efectul de contagiune al cascatului nu a fost explicat.
Orbii aud mai bine?
Testele arată că nevăzătorii nu au o capacitate mai mare de a detecta sunetele mai slabe ca intensitate. Însă ei au o memorie mai bună, depinzând în mai mare măsură de informaţii culese despre mediul înconjurător.
Racesti daca este frig afara?
Probabil ca ati auzit de foarte multe ori: "ai racit ca nu te-ai imbracat gros" sau "iar ai iesit cu parul ud, cum sa nu racesti". Ei bine, temperatura de afara nu are niciun efect asupra acestui proces si nici parul umed. Virusul care provoaca raceala intra foarte repede in organismul uman si deci ar trebui sa racim imediat. In doar 15 minute de la invazia virusului corpul nostru reactioneaza prin eliminarea moleculelor inflamatorii. Astfel, apare mucusul care are rolul de a elimina organismele straine, prin stranut si tuse. Daca va intrebati de ce sunt mai frecvente racelile in timpul iernii, raspunsul este faptul ca oamenii petrec mai mult timp impreuna in aceeasi incapere. Acest lucru usureaza "munca" virusului de a se raspandi in organismul uman. În plus, iarna aerul este mai uscat, mucoasele noastre nazale la fel si bariera naturala poate sa fie usor strabatuta de virusi.

Cadouri de la Cadoul.com