Cat din creier folosim? Mituri spulberate
De-a lungul timpului, despre corpul uman s-au format mai multe mituri, pe care le cred chiar si o parte din medici. Intr-un studiu publicat recent de “British Medical Journey”, cercetatorii britanici au lamurit cateva dintre aceste mituri despre organism. Azi vom afla 3 dintre ele iar maine alte 3.
Cat ne folosim creierul ?
Desi toti oamenii au auzit la un moment dat ca ne folosim mai putin de 10% din capacitatea creierului si ca daca l-am folosi la capacitate maxima, am avea super puteri, studiile contrazic aceast mit. Creierul este un organ folosit la capacitate maxima, chiar daca nu este activat 100% in fiecare moment. Sursa acestui mit se pare ca se afla intr-o publicatie din 1907 in care se afirma ca oamenii isi folosesc in proportie de 10% creierul, pentru a ii motiva pe acestia sa munceasca mai mult si sa fie mai ambitiosi in ceea ce intreprind.
Cititul la lumina slaba strica vederea?
Lumina slaba nu este cauza pentru care ne pierdem vederea. Lumina redusa face ca ochiul sa se concentreze pentru a focaliza mai bine. Dar acest lucru este obositor si ne face sa clipim mai rar iar astfel corneea se usuca mai mult decat de obicei. Functiile vederii nu sunt influentate, deci nu „ne stricam ochii”, insa e adevarat ca cititul la lumina slaba este incomod.
Parul si unghiile continua sa creasca dupa moarte?
Daca se masoara lungimea parului sau a unghiilor in momentul decedarii unei persoane, iar apoi se reia masurarea la cateva zile, se observa ca al doilea rezultat este mai mare. Insa unghiile si parul NU isi continua cresterea dupa ce persoana respectiva a decedat. Pentru dezvoltare, parul si unghiile au nevoie de desfasurarea unor procese metabolice complexe care nu se mai pot produce dupa decesul unei persoane. Dar dupa moarte, organismul se deshidrateaza, tesuturile moi isi pierd tonusul, incepe descompunerea, astfel ca se produce o retractie generala a organismului si o pierdere insemnata de apa asa incat, in final, corpul „se stafideste”. Datorita acestei retractii apare iluzia ca unghiile si parul au mai crescut, insa este o afirmatie falsa.