De ce e important să râzi? Pentru că râsul este sănătos. Într-o mulţime de feluri:
- Elimină tensiunea din muşchi, declanşând în corp o undă musculară, un fel de gimnastică care, rând pe rând, permite contractarea şi decontractarea ochilor, buzelor, a abdomenului, a umerilor etc. Un masaj interior care tonifica organele şi care stimulează apărarea imunitară.
- În timp ce râzi, capacitatea de schimb respirator este multiplicată de patru ori, ceea ce permite o eliminare mai rapidă a toxinelor, a zaharurilor, a grăsimilor şi a colesterolului.
- Accelerează producerea de sucuri gastrice şi de enzime necesare digestiei.
- Îmbunătăţeşte randamentul anticorpilor responsabili cu apărarea organismului contra viruşilor şi a microbilor.
- Reduce procesul inflamator, mai ales inflamaţiile articulare.
- Este o armă eficace în prevenirea accidentelor cardio-vasculare.
- Acţionează asupra endorfinelor: hormonii plăcerii şi ai bunăstării, având acţiune antidepresivă.
- Înlătură durerile, reprezentând o morfină naturală, de aproximativ 200 de ori mai puternică decât morfinele chimice.
- Stimulează serotonina, care controlează somnul, înlătură gândurile negre, elimină tensiunea şi micşorează stresul.
- Este un puternic stimulent psihic, care favorizează optimismul, alungă tristeţea şi provoacă o veritabilă dezintoxicare mintală. Neurologul francez Henri Rubenstein afirma că un minut de râs echivalează cu 45 de minute de relaxare.
- Întârzie procesul de îmbătrânire, fiind un elixir al tinereţii.
Încă din secolul al XIV-lea, un chirurg francez folosea terapia prin râs pentru a-şi ajuta pacienţii să se recupereze mai repede după operaţie. Râsul a fost integrat astăzi în arsenalul terapeuţilor, în spitale devenind un complement al ingrijirilor, prin prisma proprietăţilor sale antistres importante. „De fiecare dată când râzi, îţi prelungeşti viaţa cu câteva zile” spunea Curzio Malaparte, iar acum medicii îi dau dreptate.
Un exemplu celebru în istoria medicinei în ceea ce priveşte puterea râsului este cel al lui Norman Cousins, redactor-şef la revista americană “Saturday Review”. Acesta a suferit de o boală misterioasă a colagenului pe care medicii au considerat-o ca fiind ireversibilă.
Norman Cousins a decis să se îngrijească singur. S-a închis într-o cameră a unui hotel, privea casete video umoristice, iar ca hrană consuma toate mâncărurile care îi plăceau şi multă vitamina C. A acceptat să îl supravegheze doar medici care îi povesteau istorii amuzante. În câteva luni a fost complet refăcut, vindecarea fiind controlată şi confirmată medical.
Râsul are beneficii nu doar asupra sănătăţii, ci şi asupra vieţii sociale şi a afacerilor. Ai toate şansele să te împrieteneşti cu o persoană alături de care râzi cu adevărat, iar conform unui studiu american, oamenii reuşesc mai bine în afaceri dacă au simţul umorului dezvoltat.
Surse recomandate pentru a râde:
- site-ul http://glume1.blogspot.com/
- eBook-ul Antologia de bancuri