Pagini

Cauza numarul 1 de deces in lume

  
   Bolile de inimă sunt cauza numărul unu de deces în lume. Bărbaţii au un risc mai mare decât femeile, la fel şi persoanele care au avut în familie pe cineva bolnav de inimă.
   Inima suferă “în tăcere”, astfel încât în cele mai multe cazuri nu vei şti că ai dezvoltat o afecţiune. Dar dacă ai un stil de viaţă nesănătos trebuie să te gândeşti că e posibil să te confrunţi la un moment dat cu probleme. Factorii de risc principali care pot fi controlaţi sunt: colesterolul crescut, diabetul, obezitatea, fumatul, stresul.
   Ultimii 3 duc la arteroscleroză (îngroşarea şi înfundarea arterelor inimii). De aici până la infarct e doar un pas.
   Bolile de inimă sunt pentru toată viaţa. Din fericire, pot fi controlate cu tratament, care reglează tensiunea arterială, ritmul cardiac şi colesterolul, fie îmbunătăţeşte capacitatea de pompare a sângelui.
   Mai este şi varianta unei operaţii, dar cel mai bine este să ne ajutăm inima din vreme, adoptând un regim de viaţă care nu o supune la tensiuni inutile.
   Prevenirea este calea cea mai bună! Trebuie să înţelegi că aproape jumătate din populaţia României suferă de hipertensiune. Cei mai mulţi nici nu ştiu că o au, iar dintre cei care ştiu o mică parte urmează un tratament.
   Hipertensiunea reprezintă un factor de risc pentru boli precum diabetul zaharat sau obezitate viscerală şi un risc major în accidentul vascular, infarctul miocardic sau insuficienţa cardiacă.
   Dacă ai depăşit greutatea normală, e probabil că ai şi hipertensiune arterială. Mai mult de o treime dintre adulţii din România suferă de obezitate, femeile fiind mai des afectate. O bună parte dintre aceştia vor dezvolta în viitor o afecţiune cardiacă.
   Reţine avertismentul de la începutul articolului: bolile de inimă sunt cauza numărul unu de deces în lume, inclusiv în România.