Uleiul din samburi de struguri conţine mari cantităţi de vitamina E şi vitamina F, minerale precum zinc, cupru şi seleniu, şi agenţi anti-îmbătrânire mult mai puternici decât vitaminele E şi C. Mai conţine substanţe ce ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii, catalizează acţiunea unor vitamine şi ajută la ţinerea sub control a reacţiilor alergice. Este utilizat şi în cosmetică, deoarece intră uşor în piele pe care o înmoaie menţinându-i elasticitatea. Poate fi folosit pentru îngrijirea arsurilor sau a rănilor superficiale.
Indicaţii terapeutice:
- Boli vasculare - folosirea zilnică a uleiului de sâmburi de struguri în salate este suficientă pentru evitarea bolilor vasculare, ca arteroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita, datorită conţinutului de grăsimi nesaturate care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.
- Boli de inimă - persoanelor ce consumă multă carne, prăjeli sau alte grăsimi „rele“ li se recomandă consumul zilnic a două linguri din acest ulei. Previne ischemia cardiacă şi tulburări circulatorii ca hipertensiunea şi tensiunea arterială oscilantă.
- Infecţii - stimulează imunitatea, mai ales în perioadele reci ale anului, când sistemul natural de apărare a organismului este cel mai încercat.
- Alzheimer - contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos, datorită antioxidanţilor ce opresc procesele degenerative ale creierului.
- Afecţiuni dermatologice - se recomandă consumul intern, ca şi masajul pe piele cu acest ulei. Bogat în vitamina E, menţine tinereţea pielii şi previne unele afecţiuni dermatologice (cheratoze, psoriazis, depigmentări).
- Colesterol - consumul zilnic a 40 de ml de ulei de sâmburi de struguri reduce cu 15,6% nivelul colesterolului din sânge în doar 3 săptămâni.
- În cosmetică, o dată la trei zile, se masează obrajii, pomeţii, fruntea şi gâtul cu ulei de sâmburi de struguri. Acidul linoleic este repede încorporat în piele, reducând pierderea de apă şi împiedicând formarea ridurilor.
Evitaţi prăjirea sau fierberea acestui ulei deoarece încălzirea la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietăţilor terapeutice.
Doza zilnică de ulei este de 25-45 de grame, adică 2-4 linguri pe zi, ce se pot consuma ca atare sau în amestecuri alimentare.