Pagini

Cafeaua fara cofeina. Motive pentru care sa n-o beti!


 
În primul rând, cafeaua decafeinizată* nu este complet fără cofeină, ci conţine doar o cantitate mai mică. Dacă beţi multe ceşti de cafea „decafeinizată” pe zi, în final cantitatea de cofeină consumată va fi egală cu aceea dintr-o ceaşcă de cafea obişnuită.
 În al doilea rând, boabele folosite pentru cafeaua decafeinizată sunt de calitate inferioară şi conţin o cantitate mai mare de grăsimi decât alte soiuri. Consumatorii de cafea decafeinizată prezintă un nivel crescut al acizilor graşi, materia primă pentru producerea de colesterol rău, care se depune pe artere. Urmează ateroscleroză, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral.
Dar motivul principal pentru care vă sfătuiesc să nu beţi această cafea se datorează procesului industrial prin care se extrage cofeina. Boabele sunt mai întâi înmuiate în apă şi apoi sunt spălate în... clorură de metilen! Această soluţie scoate cofeina (nu integral) din bobul de cafea. Boabele sunt apoi clătite de chimicale, uscate şi trimise la prăjit şi măcinat. Boabele de cafea decafeinizată vor păstra o cantitate din solventul organic, pe care îl veţi consuma odată cu băutura. De ce nu e bine să beţi clorură de metilen? Pentru că provoacă diverse tipuri de cancer...

* Ştiu că este folosit intens termenul “decofeinizată” dar varianta corectă a cuvântului, pe care o regăsiţi în DEX, este “decafeinizată”.