Să ţineţi o dietă poate fi greu şi frustrant, pentru că atunci când veţi renunţa la regim veţi reveni de unde aţi plecat.
Ideea este să faceţi schimbări mărunte în regimul dv., schimbări care vor dura o viaţă şi pentru care nu trebuie să faceţi mari sacrificii, ulterior intrând în obişnuinţă.
Iată câteva alegeri simple pentru o sănătate de durată:
1. Înlocuiţi ciocolata cu lapte cu ciocolată amăruie
Ciocolata amăruie care conţine cel puţin 60% cacao este o sursă bogată de antioxidanţi, care ne protejează de boli degenerative, de efectele trecerii timpului şi duc la scăderea tensiunii arteriale. Ciocolata neagră este mai săţioasă decât cea cu lapte şi ne scade pofta de alimente dulci, sărate sau grase.
2. Vin roşu, în loc de vin alb
Ingredientul-cheie care conferă vinului roşu supremaţia în faţa celui alb este resveratrolul. Provine din coaja strugurilor roşii şi are ca efect scăderea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare. Bărbaţii pot bea cel mult două pahare, în vreme ce femeile, un pahar zilnic.
3. Pâine integrală, în loc de pâine albă
Cea integrală conţine tărâţele şi embrionul. Tărâţele sunt sursă de fibre insolubile, care previn constipaţia, iar embrionul (sau germenul) conţine vitamine din complexul B, fier şi acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 (pe care organismul nu îi poate produce singur). Din acelaşi motiv, este recomandat să consumăm cereale integrale în locul celor rafinate, paste integrale şi orez brun. În plus, cerealele integrale din orz şi din ovăz conţin şi fibre solubile.
4. Apă sau ceai, în loc de suc
Zahăr, îndulcitori artificiali, arome, coloranţi, acid citric sau dioxid de carbon: toate aceste substanţe din compoziţia sucurilor suprasolicită organismul şi reuşesc prea puţin să astâmpere senzaţia de sete, afectând procesele metabolice. Unele studii arată că benzoatul de sodiu, prezent în numeroase sucuri, este cancerigen. Iar glutamatul de sodiu creşte riscul apariţiei bolii Alzheimer, potrivit altor specialişti. În plus, gustul lor dulce creează dependenţă. Cel mai bun înlocuitor al sucurilor este apa plată pură, săracă în minerale. Dacă totuşi simţim nevoia să consumăm altceva decât apă, o soluţie la îndemână sunt ceaiurile. Mai ales cel verde şi cel alb conţin antioxidanţi care menţin organismul tânăr şi în formă.
5. Peşte, ciuperci, linte şi soia, în loc de carne roşie
Spre deosebire de carnea roşie, toate aceste alimente sunt lipsite de grăsimi saturate, inamicul numărul unu al vaselor de sânge. În plus, peştele conţine acizi graşi de tip Omega 3, importanţi pentru creşterea nivelului colesterolului „bun", care protejează inima şi vasele de sânge. Iar soia conţine şi aminoacizi esenţiali.
6. Plante aromatice în loc de sare
sinteza unui articol de www.adevarul.ro – articolul integral AICI -