Astăzi intră în vigoare noul cod al muncii, de la care se aşteaptă flexibilizarea relaţiilor de muncă.
Capitolul 5 din acest cod enumeră faptele pentru care un angajator poate răspunde penal. Au rămas din vechiul cod, reglementate ca infracţiuni:
- Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor
- Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat
- Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor.
S-au adăugat însă şi infracţiuni noi, prin art. 279¹ şi 280¹, pe care e bine să le cunoaşteţi.
Art. 279¹
(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si infractiunea constand in refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii.
(3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
Art. 280¹
(2) Cu pedeapsa prevazuta la art. 279¹ alin. (3) se sanctioneaza primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.
Puteţi citi Codul Muncii actualizat AICI