Pagini

Semintele, medicamente naturiste


Seminţele, deşi par uscate şi moarte, sînt organisme vii, bogate în nutrienţi. Terapia cu seminţe nu presupune consumul exclusiv al seminţelor, ci în combinaţie cu un regim sănătos bazat pe legume şi fructe. Se recomandă consumul seminţelor între mese, în locul gustărilor, pentru că sunt săţioase şi pot fi incluse în alimentaţie inclusiv pe perioada curelor, a regimurilor dietetice sau în post.
Seminţe de dovleac
Dietologii din Japonia pun seminţele de dovleac (bostan) pe primul loc în tabelul produselor alimentare, deoarece conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi, mai ales, zinc. Sunt recomandate în lupta cu constipaţia şi balonarea. Specialiştii în medicină naturistă susţin că seminţele de dovleac desfundă vasele de sînge, reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor, dar au şi rol adjuvant în cancer, leucemie, scleroză sau diverse boli greu vindecabile. Se mai recomandă în alimentaţia femeilor însărcinate şi copiilor.
Susanul
Seminţele de susan conţin vitaminele A, B, C, E. Pentru întărirea şi curăţirea organismului, se consumă cîte 15-20 g de pulbere preparată din seminţe, cu puţină apă, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă. Seminţele de susan conţin şi proteine, cu 50% mai mult decît se află în carne. Sînt foarte bogate în calciu şi înlocuiesc cu succes laptele. Seminţele au o mare valoare energetică, aduc un aport însemnat în afecţiunile de nutriţie. Seminţele de susan sînt o sursă bună de seleniu, magneziu şi fosfor, avînd un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu.
Seminţe de in
Sunt recomandate în principal pentru combaterea constipaţiei, a inflamaţiilor tubului digestiv şi căilor urinare.
Seminţele de floarea-soarelui
Sunt un remediu naturist în combaterea bolilor de rinichi, de bilă şi circulatorii. Conţin o cantitate substanţială de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din pereţii arterelor. Sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă. Se recomandă femeilor gravide şi copiilor, pentru conţinutul ridicat de vitamine B. Seminţele de floarea-soarelui mai au darul de a reduce pofta de nicotină.
Pentru a fi eficiente terapeutic, seminţele se mănîncă neprăjite, deoarece prin preparare termică, cea mai mare parte a proprietăţilor lor vindecătoare este distrusă. Seminţele de susan şi in vor fi măcinate în prealabil cu o râşniţă, deoarece altfel sunt eliminate de organism fără a fi digerate.