Pagini

Cum se foloseşte corect cuvântul LOCAŢIE

  Un cuvânt intrat în uzul curent al multor vorbitori, mai ales al celor care se ocupă de afaceri sau organizări de evenimente, este locaţie. Termenul vine din engleză, unde înseamnă poziţionare geogafică, loc, sit, spaţiu. Folosirea acestui cuvânt - locaţie - pare mai interesantă decât loc, nu? Ei bine, poate fi interesantă sau la modă, dar este şi greşită, conform DEX-ului.

  În dicţionar, termenul locaţie există demult, preluat din franceză, şi înseamnă chirie. Din familia de cuvinte fac parte: locaţiune, locatar, locator.

  LOCÁTIE, locatii, s.f. 1. Inchiriere. ♦ Chirie platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara. ♢ Taxa de locatie = taxa care se plateste drept sanctiune in caz de depasire a termenului de incarcare sau de descarcare a vagoanelor de cale ferata sau a autovehiculelor. 2. (Jur.) Contract prin care una dintre parti se obliga sa procure si sa asigure celeilalte parti folosinta unui lucru pentru un timp determinat in schimbul unei sume de bani. [Var.: locatiúne s.f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis.
   
   Prin urmare, data viitoare ai prilejul de a face dovada cunoştinţelor tale despre limba română, atrăgându-i atenţia interlocutorului tău despre adevărata semnificaţie a locaţiei şi sugerându-i folosirea neaoşului cuvânt loc.