Obezitatea la copii. Recomandări
Una dintre preocupările medicinii moderne este obezitatea. În lume sunt 22 de milioane de copii obezi care au sub 5 ani, iar 14 milioane din aceştia sunt în Europa. Numărul copiilor obezi europeni creşte anual cu 400.000. Lucrurile sunt grave, dacă ne gândim numai la consecinţele sociale şi medicale de peste ani, atunci când aceşti copii vor încerca să se integreze în societatea adultă.
Pentru copii, cel mai important este exemplul oferit de părinţi. Statistic, cei mai mulţi copii obezi provin din familii în care cel puţin un părinte are o greutate peste normal.
Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt:
1. Micşorarea treptată a porţiilor.
2. Nu obliga copilul să mănânce tot din farfurie. Se creează astfel un reflex emoţional care va dura ani de zile, datorită căruia copilul se va simţi dator să “cureţe” farfuria, chiar dacă este sătul.
3. Spune NU tentaţiilor privind sucurile acidulate şi mâncării fast-food. Acestea conţin multe calorii care nu aduc nimic folositor organismului. Mai mult decât cât mănânci contează ceea ce mănânci, aşa că alege alimentele nu în funcţie de percepţia senzorială ci de calitatea lor biologică, nutriţională.
4.Încurajează copilul să facă în mod constant exerciţii fizice. Beneficiile vor fi nu doar pe plan fizic, ci şi pe plan psihic şi social, copilul relaţionând mai bine cu ceilalţi.
5.Învaţă-ţi copilul principiile alimentaţiei sănătoase. Puteţi face cumpărături în piaţă împreună şi să gătiţi împreună, ocazie cu care să discutaţi despre beneficiile fiecărui aliment.
6. Limitează-i timpul petrecut în faţa calculatorului sau televizorului. De la an, creşte această modalitate de petrecere a timpului liber de către copii, în dauna mişcării în aer liber.
7. Impune un program echilibrat de somn. Somnul odihnitor reglează producţia hormonilor responsabili cu senzaţia de foame.
Dacă nu ştii să apreciezi în ce măsură copilul tău a depăşit greutatea normală, apelează la un pediatru, care îi va calcula indicele de masă corporală şi poate face recomandări specifice.