Pâinea este un aliment pe care îl consumăm zilnic. Deci este foarte, foarte important ca acest aliment să fie de calitate. Majoritatea produselor de panificaţie din comerţ au însă o serie de ingrediente care ne pot pune sănătatea în pericol. Baghetele, chiflele, pâinea, toate conţin aditivi alimentari care au ca efect scăderea imunităţii. Pâinea feliată poate conţine zahăr, sirop de porumb şi o serie de ingrediente care favorizează apariţia diabetului şi a obezităţii. Calitatea nutriţională a pâinii este adeseori zero datorită procesului tehnologic de măcinare a grâului, care nu permite tărâţelor şi embrionului să se regăsească în făina albă. Adică pâinea vă satură dar nu vă hrăneşte sănătatea. Ba dimpotrivă.
Unii producători vând pâine “graham” sau “neagră” deşi pe etichetă scrie clar că s-a folosit doar făină albă. Pentru aspect se mai adaugă coloranţi sau cacao, şi eventual ceva seminţe sau tărâţe. Aceste tipuri de pâine sunt falsuri.
După părerea mea, aparatele de făcut pâine în casă sunt una dintre marile invenţii ale secolului XX. Dacă veţi începe să consumaţi pâine pe care o faceţi dumneavoastră acasă, puteţi aduce un mare beneficiu organismului. O dată pentru că eliminaţi aditivii alimentari din pâinea obişnuită, şi a doua oară dacă veţi fabrica pâinea de casă cu făină integrală, tărâţe şi seminţe, care conţin fibre solubile esenţiale pentru sănătate.
P.S. Afli şi alte ponturi despre CUM SĂ FII SĂNĂTOS din programul Sănătate pentru tine – Ghid pentru o viaţă mai bună.