Agricultura intensivă are dezavantajele ei. Pentru a creşte producţia şi a alunga dăunătorii, producătorii agricoli folosesc o mare varietate de pesticide. Multe dintre ele pătrund şi rămân in fructe şi legume, acumulandu-se in organism, prin consum.
Căpşunile, cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante, au cel mai crescut conţinut de pesticide dintre toate fructele. Studiile de laborator au demonstrat că pe un singur fruct s-au descoperit până la 53 pesticide diferite care atacau în primul rând ficatul şi rinichii. Aceste substanţe chimice nu dispar de pe suprafaţa fructelor prin spălare ci pătrund în interior.
Ardeiul gras este leguma cea mai "nesănătoasă", datorită celor 63 de tipuri de pesticide pe o singură bucată. Spre comparatie, salata, varza, spanacul conţin până la 43 de substanţe toxice.
Soluţii: se recomandă cumpărarea acestor alimente de la producătorii eco autorizaţi, deoarece aceştia nu folosesc substanţe chimice dăunătoare organismului. Dacă produsele eco vi se par prea scumpe, evitaţi să mai cumpăraţi legume şi fructe din supermarket şi mergeţi în piaţă să le achiziţionaţi. Nu luaţi de la intermediari, care au acceaşi marfă din supermarket, ci de la producatori. Dacă nu ştiţi să îi deosebiţi, uitaţi-vă la mâinile lor: mâinile celor care muncesc pământul nu sunt la fel de albe şi fine ca ale celorlalţi.